Украйна: Може да изнасяме зърно почти изцяло през дунавските пристанища

Новини
20:08 - 27 Юни 2023
2939
Украйна: Може да изнасяме зърно почти изцяло през дунавските пристанища

Украйна трябва да е готова да изнася зърно почти изцяло през пристанищата си на река Дунав, тъй като Русия на практика блокира доставките през Черно море, заявиха властите, управляващи украинските морски пристанища.

Под егидата на Организацията на обединените нации (ООН) и Турция през юли 2022 г. Москва и Киев сключиха сделка за безопасното транспортиране на зърно през Черно море, за да помогнат за справяне с глобалната продоволствена криза, влошена от нахлуването на Русия в Украйна и блокадата на украинските черноморски пристанища.

Москва заплаши, че няма да удължи сделката след 18 юли, освен ако не бъде изпълнена поредица от искания, включително премахването на пречките пред руския износ на зърно и торове. Според Кремъл дадените гаранции за руския износ не са били спазени.

"Тъй като Русия ефективно блокира работата на зърнения коридор, ние трябва да сме готови да насочим почти целия обем на износа на новата реколта през дунавските пристанища", написа във Фейсбук Дмитро Баринов, заместник-ръководител на Управлението на украинските морски пристанища.

При наличието на работещ Черноморски зърнен коридор, около половината от износа на украински селскостопански продукти се транспортира през черноморските пристанища, една четвърт преминава през дунавските пристанища и още толкова - през западната граница на страната.