Украйна може да предложи на ЕС част от 30-те млрд. куб. м газ, с които разполага

Новини
18:39 - 05 Септември 2022
2922
Украйна може да предложи на ЕС част от 30-те млрд. куб. м газ, с които разполага

Украйна може да предложи на ЕС част от 30-те млрд. куб. метра газ, с които разполага в хранилищата си, за да му помогне да преодолее енергийния дефицит от Русия. Това каза в Брюксел украинския премиер Денис Шмигал след края на Съвета за асоцииране ЕС - Украйна.

Ако се загледате в нощните предавания на руската телевизия, ще видите, че освен за "специалната операция в Украйна", там се говори и за заплаха от ЕС, Балтийските страни и Германия към Русия, каза Шмигал. Той допълни, че тя води реална война в страната му, но и хибридна в ЕС, като даде за пример газовия и нефтения шантаж, създаването на продоволствената и мигрантската криза, дезинформацията, хибридните атаки:

"Украйна изпитва умора от войната. На ако тя бъде изоставена сама срещу Русия, това ще ѝ даде възможност да навлезе още по-дълбоко в Европа. Единственото спасение за Европа е да остане обединена и да действа заедно с Украйна, както и съвместно с партньорите от Г-7, Съединените щати, Обединеното кралство. Само обединени ние можем да издържим тази зима".

"Путин се опита да унищожи и колонизира Украйна, но всъщност я приближи до ЕС", заяви върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел. Той определи развитието на ситуацията около Запорожката АЕЦ като "тревожно":

"Ядреният хазарт трябва да спре. Той е игра с огъня и е още един пример за безразсъдното поведение на Русия, презрение към международното право и основните принципи на ядрената безопасност".

"Основното послание от днешната среща е, че ЕС ще продължи да подкрепя Украйна, независимо как Русия ще ни изнудва", бе категоричен Борел.