Украйна може да произвежда британски оръдия

Така страната няма да е зависима от доставките

Новини
18:51 - 12 Февруари 2023
1717
Украйна може да произвежда британски оръдия

Британски оръжия и военни превозни средства  може да се произвеждат в Украйна по лиценз, което ще намали зависимостта на страната от доставките на оръжие от западните съюзници, съобщи днес в. "Телеграф".

Според вестникът ръководителите на британската отбранителна промишленост са са пътували до Киев, за да обсъдят планове за създаване на съвместни предприятия за производство на оръжия и превозни средства на местно ниво.

Производители от други европейски страни също са били в с Украйна, пише вестникът, като цитира един от ръководителите, който казва, че има надпревара за поставяне на Великобритания "начело на опашката".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пътува до Лондон и Париж в сряда, за да апелира за повече западни оръжия, включително модерни изтребители и тежки оръжия с голям обсег на действие, които биха помогнали на страната му за отблъскване на руската инвазия, припомня Ройтерс.

Британският премиер Риши Сунак му каза, че "нищо не е изключено", когато става въпрос за снабдяване на Украйна със самолети за борба с Русия, след като обяви план за започване на обучение украински пилоти да летят на изтребители по стандартите на НАТО.

Западните държави обаче засега се въздържат да предоставят самолети или оръжия, които могат да нанасят удари дълбоко в Русия.

В отговор информационна агенция ТАСС цитира посолството на Русия във Великобритания, което предупреди, че всяка доставка на британски изтребители за Украйна ще има сериозни военни и политически последици.

Всяко съвместно предприятие между производител на отбранителни продукти и Украйна вероятно ще се нуждае от одобрението на британското правителство, а подобен ход ще предизвика още по-голямо недоволство в Москва, пише "Телеграф".

Ройтерс посочва, че и пресслужбата на Сунак на "Даунинг стрийт" №10, и министерството на отбраната са отказали да коментират въпроса.