Украйна национализира дъщерни компании на две руски банки

Новини
14:09 - 12 Май 2022
1228
Украйна национализира дъщерни компании на две руски банки

Президентът на Украйна Володимир Зеленски е утвърдил решение на Съвета за национална сигурност и отбрана на страната за национализация на дъщерни структури на руските "Сбербанк" и "ВЕБ банк".

Това се посочва в законопроект за утвърждаване от парламента на указа на украинския държавен глава, публикуван днес на сайта на Върховната рада на Украйна и цитиран от ТАСС.

В текста на указа се казва, че Зеленски е утвърдил приетото от съвета решение на 11 май за принудително изземване в Украйна на правата на собственост на Руската федерация и нейни субекти.

В приложеното към текста на указа решение на Съвета за национална сигурност и отбрана се твърди, че на национализация в Украйна подлежат 99,77 на сто от акциите на регистрираната в Украйна "Акционерна търговска промишлено-инвестиционна банка" която е собственост на Държавната корпорация за развитие на "ВЕБ", както и 100 на сто от акциите на регистрираната в Украйна "Международна резервна банка", която принадлежи на руската "Сбербанк".

На принудително изземване в Украйна подлежат и финансови активи на дъщерни структури на "Сбербанк" и "ВЕБ". Указът на Зеленски трябва да бъде одобрен от парламента.