Украйна намалява възрастта за мобилизация, но може да фалира

Новини
21:43 - 02 Април 2024
3800
Украйна намалява възрастта за мобилизация, но може да фалира

Украинският президент Володимир Зеленски е подписал закон, с който възрастта за мобилизация в армията се сваля до 25 години. Украинската агенция УНИАН изтъква, че законът влиза в сила на следващия ден след като е подписан.

Предложението беше внесено в законодателния орган на още през миналата година. През декември от армията обявиха, че са ѝ нужни още 500 000 души, за да поддържа отбранителните си усилия.

По това време, според медийни оценки, Украйна вече беше мобилизирала 1 милион души, а президентът Зеленски беше заявил, че иска да чуе още аргументи за намаляване на наборната възраст.

До такова все пак се стига и след успехи на Русия на източния фронт в Украйна през последните месеци.

Други предложенията, засягащи мобилизацията, които бяха внесени от правителството в Радата в самия край на миналата година, предполагат по-високи глоби за избягване на наборните комисии, както и конфискации на имущество, замразяване на банкови сметки и анулиране на паспортите на годни за военна служба украинци, които са напуснали страната.

Украйна може да бъде изправена пред фалит още през 2025 г., ако западните страни откажат да отпишат дълговете й, включително тези на частните й компании.

Източник от Световната банка каза за руската информационна агенция в петък, коментирайки отпускането на заем от 1,5 милиарда долара на Киев чрез тази международна финансова организация.

"В самия проектен документ открито се говори за катастрофалното състояние на публичните финанси на Украйна поради икономическия спад и намаляването на чуждестранната помощ. Ако през 2025 г. западните кредитори откажат да отпишат дълговете на Киев, включително дълговете на частни компании и банки, страната може да пред фалит“, подчерта източникът.

Според него „като цяло ръководството на Световната банка признава изключително високите рискове от сътрудничеството с Украйна, следователно в тази операция, както и в предишните, банката не предоставя собствени средства - за разлика от Международния валутен фонд, и отново се възползва от гаранции от донори – Япония и Великобритания“.

Както съобщи по-рано премиерът на Украйна Денис Шмигал , Киев получи $1,5 милиарда от Световната банка като част от заем за политика за развитие.

Според информацията, предоставена от Шмигал, тези средства ще покрият бюджетните разходи за социални и хуманитарни нужди и реконструкция.

Украинският министър на финансите Сергей Марченко и посланикът на САЩ в Киев Бриджит Бринк подписаха на 29 март двустранно споразумение за отлагане на плащанията по държавния дълг. Според Марченко подписването на това споразумение ще намали дълговата тежест върху държавния бюджет и ще насочи средствата, предназначени за погасяване и обслужване на дълговите задължения, към нуждите на социалната и хуманитарната сфера.

В Украйна е планиран бюджетен дефицит от 43,9 милиарда долара за 2024 г. Властите очакват да покрият по-голямата част от него със западна помощ. Марченко заяви, че бюджетът се нуждае от 3 милиарда долара приходи от партньори всеки месец. Въпреки това, забавянето на договарянето на програми за помощ за Украйна в ЕС и САЩ през първите месеци на годината доведе до факта, че Киев получи само $1,2 милиарда от партньори през януари и февруари.

Както Марченко призна, само една четвърт от западните финансовата помощ, получена през 2023 г., е предоставена под формата на безвъзмездни средства, тоест безвъзмездно. Според последните данни на Министерството на финансите в края на 2023 г. държавният дълг на Украйна е достигнал 80% от БВП.