Украйна нанесе един от най-сериозните удари за цялата война

Окупационните власти в Бердянск също признаха за атаката

Топ
12:40 - 17 Октомври 2023
5784
Украйна нанесе един от най-сериозните удари за цялата война

"Утрото не е добро. Украинците нанесоха през нощта удар с ракети ATACMS по наше летище, на което е базирана армейска авиация. Един от най-сериозните удари за цялата специална военна операция (войната в Украйна, както я нарича Русия). 

Това пише прокремълският "Телеграм" канал Fighterbomber на 17 октомври относно успешното нападение на украинците по военни летища в окупираните Бердянск и Луганск през нощта. Новината за атаката бе съобщена първо от Центъра за стратегически комуникации на украинската армия, но бързо беше потвърдена от руските военни блогъри, които се жалват за случилото се.

Според канала Fighterbomber това е била най-сериозната атака срещу руски летища за цялата война, "ако не и най-сериозната".

"Има загуби и в хора, и в техника. Вече е безмислено да пиша за това, че трябва да се направят изводи, за да не се повтаря повече това. Това ще се повтаря, докато има война. И трябва да сме подготвени", написа бившият военен пилот, който поддържа "Телеграм" канала.

Според украинците са нанесени поражения по летищно оборудване, хеликоптери и руски сили. По-късно стана ясно, че са пламнали три отделни пожара на летището в Бердянск.

Руският канал "Два Майора" съобщи, че атаката на летището в Бердянск е била масирана и е извършена с поне 40 ракети. Критикувана е защитата на руските летища.

Руският пропагандист Семьон Пегов, който поддържа "Телеграм" канала WarGonzo, също коментира удара. Според него атаката е извършена с ракети ATACMS.

Официално не е обявено Киев да е получавал тези ракети от САЩ. В началото на октомври американската армия обяви, че е в готовност да изпрати ATACMS, въоръжени с касетъчни боеприпаси. Иначе от президента Джо Байдън зависи въоръжаването на Украйна с далекобойни ракети - с обсег до 300 км. Американците отдавна обсъждат подобни планове, а Володимир Зеленски иска ATACMS вече от доста време, но Вашингтон се притеснява от ескалация с Русия.

Окупационните власти в Бердянск също признаха за атаката, но по традиция те твърдят че противовъздушната отбрана е свалила всички ракети. Не е ясно какви са пораженията в Луганск.