Украйна настъпва по южния фронт

Украйна
11:12 - 27 Юли 2023
1819
Украйна настъпва по южния фронт

Украйна е започнала сериозен натиск на юг, докато нейното контранастъпление срещу Русия набира скорост, според американски служител, пожелал анонимност, обсъждайки подробностите за военните операции, съобщава американската агенция Блумбърг.

Силният натиск идва почти два месеца след като Украйна започна да атакува добре укрепените руски отбранителни линии. Напредъкът досега е бавен заради руските минни полета, танкови бариери и други защити.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подкрепи индикациите, че войските на страната му предприемат сериозна атака, като каза без уточнения в сряда вечерта: "Слава на всички, които защитават Украйна! Между другото нашите момчета отпред днес имаха много добри резултати. Много добре! Подробности по-късно." Руските официални лица също съобщиха за силен натиск от страна на Украйна.

Анализатори от Института за изучаване на войната казаха, че "украинските сили са започнали значителна механизирана контранастъпателна операция" в западната част на Запорожка област и "изглежда, че са пробили някои предварително подготвени руски отбранителни позиции". Анализаторите добавиха, че "руските източници предоставиха широк набор от различни твърдения за мащаба както на атаката, така и на произтичащите от нея украински загуби", което прави резултатите досега неясни.

New York Times по-рано цитира двама служители на Пентагона, запазил анонимност, че Украйна е започнала основния натиск на своята контраофанзива. Но служител на украинското посолство, който също пожела анонимност, предупреди да не се определя каквато и да е част от контранастъплението като решаваща битка, описвайки войната срещу руската инвазия като дълга поредица от операции на различни места по фронтовата линия.

"Казвахме през цялото време, че това ще бъде трудна битка, ще бъде дълга битка и ще има предизвикателства, успехи и неуспехи", каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин пред репортери в четвъртък на пресконференция в Папуа Нова Гвинея. "Украйна е добре подготвена и добре обучена да успее."

"Те си проправиха път, за да преминат през минните полета и други препятствия, но все още имат много бойна мощ", добави Остин.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза пред репортери в Уелингтън, Нова Зеландия, че "въпросът на масата сега е дали украинците разгръщат някои от частите, които са задържали, и вкарват всички тях в контранастъпление. И наистина Ви насочвам към нашето министерство на отбраната и други експерти за точна информация за това, което се случва на място.

Отхвърляйки впечатлението, че офанзивата на Украйна е спряла, Джон Кърби, говорител на Съвета за национална сигурност на САЩ, каза пред репортери в сряда: "Те вече са признали, че не отиват толкова далеч или толкова бързо, колкото им се иска. Те заявиха, че напредват. Това не е задънена улица. Те не стоят на едно място. Украинците се движат".