Украйна настоява за изключване на Русия от ООН

Шмигал призова целия цивилизован свят да се солидаризира с украинската позиция

Украйна
20:20 - 27 Декември 2022
2349
Украйна настоява за изключване на Русия от ООН

Русия отдавна не е миролюбива държава, така че не отговаря на основния критерий на ООН. Украйна основателно повдига въпроси относно изключването на Русия.

Това заяви украинският премиер Денис Шмигал по време на заседание на правителството във вторник, според Укринформ.

"Русия отдавна не е миролюбива държава и затова не отговаря на основния критерий на ООН. Тя цинично злоупотребява с правото си на вето в Съвета за сигурност. Блокира решения, които се противопоставят на нейната агресивна политика. Украйна законно повдига въпроса за изключване на Русия не само от Съвета за сигурност, но и от ООН", каза Шмихал.

Той отбеляза, че тези дни се навършват 31 години от гибелта на Съветския съюз. В края на 1991 г. Съюзът престана да съществува като геополитическа реалност.

"Неговият наследник Руската федерация си присвои място в Съвета за сигурност на ООН. Чрез заобикаляне на Хартата на организацията, членството на Русия в Съвета за сигурност беше наложено на международната общност. За съжаление, по това време общността запази мълчание. Днес е невъзможно да мълчим", каза Шмихал.

Той призова целия цивилизован свят да се солидаризира с украинската позиция.

"Вярваме в победата на силата на международното право и полагаме всички възможни усилия за това", каза той.

"Укринформ" съобщи по-рано, че Украйна е започнала сложен процес, целящ да лиши Русия от статута ѝ на постоянен член на Съвета за сигурност на ООН и да я изключи от ООН. Украинското външно министерство направи съответното изявление.