Украйна не е загубила нито една система HIMARS

Русия
15:27 - 17 Август 2022
3643
Украйна не е загубила нито една система HIMARS

Въоръжените сили на Украйна на този етап не се нуждаят от увеличаване на общата численост, необходими са само военнослужещи от определени специалности, каза министърът на отбраната на Украйна Олексий Резников в интервю за радио "Гласът на Америка".

Според него достатъчно хора вече са мобилизирани в редовете на украинската армия, сега има нужда от специалисти, които бързо да овладеят сложните системи западни оръжия.

На първо място имаме нужда от оператори на дронове, IT работници, сигналисти, стрелци, каза Резников.

Той също така твърди, че Украйна не е загубила нито една реактивна система за залпов огън HIMARS по време на военните действия.

Министерството на отбраната на Русия редовно докладва за унищожаването на американски системи HIMARS.

"Абсолютно отговорно мога да кажа, че нито един HIMARS не е загубен. Затова, когато четете в руските медии или в социалните мрежи, че войник Иванов с Калашников нахълта и видял камион, в който имало 12 системи HIMARS и ги е унищожил наведнъж, можете просто да се смеете и да си кажете - ами такава пропагандна система имат. Това е глупост", каза Резников.

Периодичните изявления на руския генерален щаб, че е била унищожена система HIMARS потвърждава заплахата, която Русия усеща от по-големия обсег и точност на системите, които Украйна получи от западните си партньори, твърди украинското министерство на отбраната. Откакто Украйна получи американските ракетни установки HIMARS, които ѝ позволяват да нанася удари на по-големи разстояния, украинските сили бомбардират руски бази и важни точки от маршрутите за доставки - като мостове - в окупираните територии.