Украйна не може да евакуира свои граждани от Газа

Украйна
13:38 - 13 Октомври 2023
2445
Украйна не може да евакуира свои граждани от Газа

Посолството на Украйна в Израел е подготвило всичко необходимо за евакуацията на двеста и двадесет украинци от ивицата Газа, но не може да започне процедурата, защото контролнопропускателните пунктове не работят, предаде Укринформ.

"За жалост евакуацията не е започнала, тъй като единственият контролнопропускателен пункт на границата с Египет - Рафа остава затворен и ние не можем да се намесим, нито пък това може да направи друго посолство", заяви посланикът на Украйна в Израел Евген Корнийченко в ефира на украинския телевизионен маратон "Eдинни новини".

Дипломатът отбеляза, че от украинска страна всичко е подготвено и персоналът на посолството в Египет е готов да посрещне хората по всяко време, да провери техните документи и да ги поднови, ако е необходимо. Списъците с хората са пратени и са одобрени от египетска страна.

"Проблемът е, че Египет обяснява как "Хамас" не дава позволение (хората да си тръгват) от ивицата Газа, а "Хамас" казва, че Египет не позволява. Не е ясно къде е истината", казва Корнийченко, цитиран от Укринформ. Посланикът на Украйна изрази надежда, че важността на евакуацията на чуждестранни мирни граждани ще бъде отнесена до израелската страна по време на разговорите между държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън и министър-председателя на Израел Бенямин Нетаняху, предаде БТА.

Към момента около 220 украинци искат да бъдат евакуирани, като техният брой постоянно се увеличава, посочва Корнийчук. Други посолства, и по-специално посолството на Молдова, молят украинската страна да им помогне с евакуацията на гражданите на техните държави.

"Направили сме вътрешна организация, но за жалост нещата не зависят от нас. В момента, в който този контролнопропускателен пункт (на границата с Египет, бел. ред) или контролните пунктове към Израел отворят, ще изведем хората", каза дипломатът.

Същевременно Укринфом информира, че убитите в Израел украинци вече са седем. "Броят на украинските граждани, убити в Израел, се покачи на седем. Консулите са проверили личните им данни, говорили са с близките им и са предприели мерки за връщането на телата в родината", заяви в публикация в социалната мрежа "Фейсбук" говорителят на министерството на външните работи на Украйна Олег Николенко, цитиран от Укринформ.

Според изнесените данни деветима украински граждани са понесли наранявания от различна степен, а още девет са обявени за изчезнали. "Украинското посолство си сътрудничи с израелските служби за сигурност в контекста на издирването на изчезналите хора", подчерта Николенко. До 11 октомври (сряда) беше потвърдена смъртта на трима украинци.

Сутринта на 7 октомври радикалното палестинско движение "Хамас" нападна Израел, като бойци на групировката нахлуха в страната едновременно с масирана ракетна атака. Към момента е известно, че са загинали около 1300, а ранените са около 3300, сочат данните на Укринформ. Неизвестна остава съдбата на 150 души, отвлечени и отведени в ивицата Газа. Израел официално обяви война и мобилизира триста хиляди военнослужещи от запаса в отговор на терористичната атака, посочва Укринформ. Украйна, наред с ЕС, САЩ и ред други държави, осъди нападението над Израел.