Украйна не се отказва от амбицията да си върне Крим

Украйна
17:46 - 26 Февруари 2024
1376
Украйна не се отказва от амбицията да си върне Крим

Украйна и нейните международни партньори трябва да продължат да се борят за възстановяване на украинския контрол над Крим. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Русия пое контрола над Крим през 2014 г. и след това го използва, за да помогнат за започването на пълномащабно нападение срещу Украйна на 24 февруари 2022 г.

Тази жестока война, която сега се води срещу Украйна, беше породена от руския реваншизъм точно когато се усети, че светът може да си затвори очите за подобни престъпления, посочи Зеленски във видеообръщение, посветено на 10-ата годишнина от окупирането на полуострова.

Киев неколкократно заяви, че ще се бори, докато не възстанови границите си от 1991 г., които включват Крим. Украйна води дипломатически натиск за изготвяне на мирен план, който предвижда пълно изтегляне на руските войски.

Според Москва идеята за мирни преговори без участие на Русия е абсурдна. Позицията на Кремъл е, че всяко разрешаване на войната ще трябва да признае новите реалности.

Украинската армия се бори да удържи руските атаки по разтегнатата фронтова линия, докато инвазията на Русия навлиза в третата си година. Зеленски призова партньорите на Украйна да се борят за пълно обновяване на международното право.