Украйна: Неуспехите на фронта водят до конфликт в руската армия

Новини
21:52 - 05 Март 2023
3015
Украйна: Неуспехите на фронта водят до конфликт в руската армия

Във висшето военно ръководство на Руската федерация назрява конфликт поради значителни загуби в жива сила и техника и липса на значими постижения на фронтовата линия. Това съобщава Генералния щаб на въоръжените сили, цитиран от "Укринформ".

През февруари, президентът Владимир Путин повиши командващия Източния военен окръг Рустам Мурадов в чин генерал-полковник след доклада му за успехите на 155-та бригада на морската пехота в района на Въгледар. Установено е, че министърът на отбраната на Русия

Сергей Шойгу сега изисква от генерала наистина да докаже, че е достоен за новото си звание и да превземе града на всяка цена.

"Според наличните разузнавателни данни, командването и войниците на бригадата отказват да преминат отново в безсмислено настъпление, което им нарежда некомпетентното ръководство, като щурмуват добре укрепените позиции на украинските въоръжени сили без никаква подкрепа и подготовка", се казва в съобщението. 

Междувременно Русия продължава да съсредоточава основните си усилия върху настъпателните действия в Купянск, Лиман, Бахмут, Авдиевка и Шахтарск.

Врагът продължава да нарушава нормите на международното хуманитарно право, тъй като тяхната артилерия насочва цивилни обекти и домакинства, целяйки да унищожи критична инфраструктура.

Съобщава се, че през изминалото денонощие руските войски са нанесли 23 въздушни и четири ракетни удара, както и над 20 атаки с използване на системи MLR.

Генералният щаб предупреждава, че заплахата от руски ракетни удари в Украйна остава висока.

В посоките на Купянск и Лиман нашествениците водят неуспешни настъпления в района на Билохоривка, Луганска област, като също обстрелват с артилерия районите Дворично, Хряникивка и Писчане на Харковска област, районите на Билохоривка, Невско и Серебрянско горско стопанство на Луганска област, както и райони Тернив, Спирне и Роздоловка на Донецка област.

По посока на Бахмут руските войски продължават настъплението си, щурмувайки Бахмут и околните селища.

От руски артилерийски и минометен огън са засегнати районите на Зализнянске, Орихово-Василовка, Бахмут, Ивановске, Часов Яр, Курдимовка, Широка балка, Дружба, Григоровка, Майорск и Ню Йорк на Донецка област.

В запорожското и херсонското направление руските войски са в отбрана, а в някои райони се опитват да създадат условия за преминаване в настъпление. Повече от 35 района бяха подложени на артилерийски обстрел на Русия, включително Новосилка и Времивка в Донецка област, Зализничне, Хуляйполе и Камянске в Запорожка област, както и Херсон, Веселе, Берислав, Чернобаевка и Антонивка в Херсонска област.

В резултат на вражески обстрел има цивилни жертви и щети по гражданската инфраструктура.

В рамките на денонощието ВВС на Украйна нанесоха 10 удара по групите на руската жива сила и техника, а ракетни и артилерийски части поразиха две контролни точки, добави Генералният щаб.

Броят на загиналите руските военни в Украйна вече достигна 153 120 души. Освен това силите за отбрана на Украйна унищожиха 3414 вражески танка, 6692 бойни бронирани машини, 302 бойни самолета и много друга техника.