Украйна обмисля да спре плащанията по външния дълг

Украйна
12:09 - 18 Юли 2024
1496
Украйна обмисля да спре плащанията по външния дълг

Парламентарната бюджетна комисия на Украйна препоръча на депутатите да одобрят закон, даващ на правителството правото да спре плащанията по външния дълг. Това заяви нейният председател Роксолана Пидласа, цитирана от "Ройтерс".

Украйна води преговори с инвеститори за преструктуриране на външните си дългове в разгара на войната с Русия, преди мораториумът върху плащанията да изтече следващия месец.

Проектозаконът, публикуван на сайта на парламента, включва клауза, която дава право на правителството да спре плащанията по външния дълг, ако е необходимо.

"Ще поискаме от парламента да подкрепи този проектозакон на следващата пленарна сесия, тъй като той е важен елемент от преструктурирането, което ще позволи спестяване на повече от 10 милиарда долара за обслужване на дълга по еврооблигации до края на 2027 г.", посочи Пидласа.

Украйна има неизплатени 19,7 милиарда долара по своите международни облигации и дължи 2,6 милиарда долара по варанти за БВП - инструмент с фиксиран доход с изплащания, които са свързани със силата на растежа на икономическото производство.

Варантите бяха създадени като стимул за кредиторите по време на преструктурирането на дълга на Украйна през 2015 г. след анексирането на Крим от Русия.