Украйна обяви въпроса с изтребителите за решен

Полският премиер подчерта значението на допълнителните санкции срещу Русия

Украйна
15:50 - 09 Февруари 2023
2640
Украйна обяви въпроса с изтребителите за решен

Въпросът с изтребителите за Украйна е решен. Това обяви в "Телеграм" ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Андрий Йермак, цитиран от "Ройтерс".

Постът му в социалната мрежа идва в момент, когато украинският президент Володимир Зеленски води разговори в Брюксел относно искането на Киев за повече оръжия за борба с руските сили.

"Въпросът за оръжия с голям обсег и бойни самолети за Украйна е решен. Подробностите предстоят", написа Андрий Йермак.

Междувременно министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс заяви, че Лондон няма да предостави на Украйна изтребители в краткосрочен план.

"Това няма как да стане незабавно - "погледнете и изпратете цяла ескадрила самолети", категоричен бе той.

"Ако дам всички изтребители и танкове, това би означавало да ги изведа от Естония и Великобритания, а тук има много задължения", добави той. Министърът обаче подчерта, че Обединеното кралство разбира, че Украйна има нужда от самолетите и има готовност да ѝ изпрати такива в дългосрочен план.

Изявлението му дойде, след като вчера украинският президент посети Лондон и призова британския премиер Риши Сунак да достави бойни самолети на страната му. Тогава Сунак посочи, че "нищо не е изключено", когато става дума за военна подкрепа за Украйна, но подчерта, че Обединеното кралство първо ще се съсредоточи върху обучението на украински войници, преди евентуално да изпрати самолети.

От своя страна също днес полският премиер Матеуш Моравецки настоя страните членки на НАТО да действат обединени при изпращането на изтребители на Киев.

"Няма да сме първите, които ще изпратят бойни самолети, но ще отговорим положително, при условие че онези, които имат най-много такива самолети, ги дадат на Украйна", заяви той в Брюксел преди срещата на върна на лидерите от ЕС.

Освен това полският премиер подчерта значението на допълнителните санкции срещу Русия и поясни, че те ще бъдат договорени през следващите две седмици.