Украйна още не е включила основните си резерви в контраофанзивата

Украйна
11:16 - 28 Юни 2023
2307
Украйна още не е включила основните си резерви в контраофанзивата

Освобождаването на група села от руска окупация през последните седмици "не е основното събитие" в планираната атака от Киев. Това заяви украинският министър на отбраната Олексий Резников, цитиран от "Ройтерс".

"Когато се случи, всички ще го видите. Всички ще видят всичко", увери той в интервю за "Файненшъл таймс", като отхвърли отразяването в медиите на бавния напредък срещу добре укрепените руски позиции.

Той подчерта, че основните бойни резерви на Украйна, включително повечето бригади, наскоро обучени на Запад и оборудвани с модерни танкове и бронирани машини на НАТО, все още не са използвани в операцията.

Русия, която започна пълномащабното си нахлуване през февруари 2022 г., все още държи територии в Източна и Южна Украйна.

Миналата седмица Украйна обяви, че е превзела осем села за две седмици от началото на контранастъплението в окупирания юг, но силите на Кремъл се опитват да си възвърнат инициативата на изток чрез засилване на атаките.

Всяка от двете воюващи страни твърди, че другата е претърпяла големи загуби от началото на контранастъплението. Самите Москва и Киев рядко коментират собствените си загуби.