Украйна освободи осмо село от началото на контраофанзивата

Украйна
12:13 - 19 Юни 2023
1772
Украйна освободи осмо село от началото на контраофанзивата

Украйна съобщи за отвоювано село в Запорожка област, съобщава "Ройтерс".

Освободено е Пятихатки - село по пътя към една от най-силно защитаваните зони на окупирания от Русия юг.

Украинските сили са си върнали и 113 кв. км земя през последните две седмици.

Във видео, разпространено в социалните мрежи, се виждат войници, които издигат украинските знамена в Пятихатки - осмото село в югоизточната част на страната, което Киев твърди, че е освободено от руските сили.

"Днес, 18 юни, силите на 128 десантно-щурмова бригада прогониха руснаците от село Пятихатки. Руснаците избягаха, оставяйки техника и боеприпаси. Слава на Украйна!", заявява неидентифициран войник във видеото.

Вчера официалният руски представител в частично окупираната Запорожка област Владимир Рогов съобщи, че украинските войските са превзели Пятихатки, но след това са били изтласкани и селото се намира в "сива" зона на контрол.

Заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр обаче докладва, че украинските сили не само са си върнали Пятихатки, но за две седмици са напреднали с до седем километра навътре в руските линии.

"В хода на двуседмични настъпателни операции в направленията Бердянск и Мелитопол бяха освободени осем населени места", написа тя в "Телеграм".

Русия, чиито сили нахлуха в Украйна през февруари 2022 г., до вчера не беше признавала официално украинския напредък. Всяка от двете воюващи страни твърди, че другата е претърпяла големи загуби от началото на контранастъплението. Самите Москва и Киев рядко коментират собствените си загуби.