Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Украйна
12:27 - 29 Юни 2023
1673
Украйна отчита бавен, но сигурен напредък на фронта

Украинските сили напредват "бавно, но сигурно" на фронта в източната и югоизточната част на страната, както и около отколешната гореща точка Бахмут, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на висши военни служители.

След започването на очакваната контраофанзива този месец - близо 16 месеца от началото на войната, Украйна твърди, че е възвърнала контрола си над няколко села в югоизточната част на страната.

От армията посочват, че се печелят и позиции по фланговете на Бахмут, превзет от руските сили през май след продължителни сражения, които почти го превърнаха в руини.

Украинският главнокомандващ генерал Валерий Залужний докладва на председателя на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ Марк Мили, че неговите сили са "успели да изземат стратегическата инициатива".

"Отбранителните сили на Украйна продължават настъпателните си действия и отбелязахме напредък. Врагът оказва силна съпротива, но същевременно понася значителни загуби", написа Залужний в "Телеграм".

Той съобщи на Мили за оръжията, необходими на украинските сили, както и за оборудването за разминиране - украински официални лица обясниха, че големи участъци минирана територия пречат на напредването на войските.

Вчера министърът на отбраната Олексий Резников уточни, че освобождаването на група села "не е основното събитие" в офанзивата.

Миналата седмица обаче президентът Володомир Зеленски призна, че контранастъплението протича по-бавно от очакваното.

Вчера заместник-министърът на отбраната Хана Маляр отбеляза напредък в сектори на юг около два окупирани града - Бердянск и Мариупол.

"Всеки ден има напредък. Да, напредъкът е бавен, но сигурен", подчерта тя.

Маляр посочи отвоюването по-рано тази седмица на село Ривнопол в югоизточната част и допълни, че "операциите по прочистване са приключили" и армията вече е добре окопана.

Тя отбеляза, че руската армия отклонява сили както към южния фронт, така и към Бахмут, където украинските сили са укрепили позиции в районите около града.

"Те са пренасочили своите парашутно-десантни части и щурмови бригади както на юг, така и на изток. В момента включват най-добрите си резерви", отчете Маляр.

Тя посочи, че тежките боеве продължават на изток, където Русия е концентрирала силите си от месеци заради стремежа си да установи пълен контрол над Донецк и Луганск.

Украинският военен анализатор Олександър Мусиенко заяви, че украинските завоевания в покрайнините на Бахмут вероятно са прелюдия към планове за отвоюване и на други територии, като отдавна оспорваните градове Авдеевка и Маринка.

"Няма смисъл да влизаме в самия Бахмут сега. Рискът е твърде голям", обясни той и допълни, че на изток Украйна постепенно е поела инициативата.

Украйна подобри тактическите си позиции, без да изпраща значителни резерви, изтъкна анализаторът.