Украйна отново удари руски зенитно-ракетни комплекси в Крим

Украйна
16:59 - 12 Юни 2024
2538
Украйна отново удари руски зенитно-ракетни комплекси в Крим

Украйна порази снощи един зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) С-300 и два ЗРК С-400 близо до Белбек и Севастопол на полуостров Крим, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинските военни.

Това е втори украински удар по руската противовъздушна отбрана в Крим за тази седмица.

„В резултат от ударите, два радара на комплексите С-300 и С-400 са унищожени. Информацията за третия радар все още се уточнява“, написа украинският генерален щаб в приложението „Телеграм“.

Назначеният от Русия губернатор на Севастопол заяви, че руската противовъздушната отбрана е отблъснала ракетната атака през нощта и че не са нанесени щети.

В местните социални мрежи се съобщава за експлозии в Крим, но Ройтерс не можа да провери независимо тези съобщения. Генералният щаб на Украйна също заяви, че атаката е довела до детонация на боеприпаси и на трите поразени цели.

През последните две години от пълномащабното нахлуване на Русия Украйна нанесе множество въздушни и военноморски удари по руски цели в Крим и нанесе значителни щети на флота на Москва в Черно море.

Русия незаконно и със сила анексира Крим от Украйна през 2014 г. и сега го счита за неразделна част от своята територия. Киев обеща да прогони руските сили от Крим, както и от други украински територии, които в момента са окупирани от Москва, отбелязва БТА.