Украйна отвоюва важно селище в Донецк

Ситуацията в района на Бахмут остава "трудна, но контролирана"

Украйна
17:23 - 23 Септември 2022
2192
Украйна отвоюва важно селище в Донецк

Украйна е освободила село Яцковка в Донецка област от руската окупация и е подобрила тактическите си позиции край Бахмут. Това заяви на брифинг на 23 септември заместник-началникът от Генералния щаб на украинската армия Алексей Хромов.

Според него ситуацията в района на Бахмут остава "трудна, но контролирана". Там Русия се опитва да води настъпателни операции на фона на мащабната контраофанзива на Украйна, която освободи части от Харковска област.

Москва продължава да провежда настъпателни действия, за да изтласка украинските части от позициите им. Украинските въоръжени сили удържат линията въпреки интензивния вражески огън, съобщи Хромов.

На 22 септември руските сили проведоха ограничени наземни атаки по фронтовата линия в Донецка област. Украинският генерален щаб съобщи, че силите му са отблъснали атаки южно в Зайцево (на 8 км югоизточно от Бахмут) и Одрадивка (на 10 км южно от Бахмут покрай шосе Т0513). Руски източници допълнително посочват, че войските на Кремъл се сражават както в Зайцево, така и в Одрадивка, като правят непрекъснати опити да натиснат към Бахмут на север.

Силите за териториална отбрана на т.нар. Донецка народна република (ДНР) твърдяха, че войските на ДНР са поели контрола над Жованка - на 20 км южно от Бахмут, в северните покрайнини на Хорловка.

Руски блогъри също така твърдяха, че украинските войски са извършили контролирано изтегляне от източните покрайнини на Бахмут, и публикуваха снимки на мост над река Бахмутка в източната част на града, който украинските сили са взривили при изтеглянето си.

Украинският генерален щаб съобщи за ограничена руска сухопътна атака в западната част на Донецка област и заяви, че руските войски са извършили нападение на Новомихайловка, на около 25 км югозападно от град Донецк. Руските сили продължиха да нанасят рутинни удари по линията на съприкосновение около Бахмут, района на град Авдийвка, западната Донецка област и източната Запорожка област.