Украйна планира да избегне вноса на газ тази година

Новини
12:09 - 23 Февруари 2023
1440
Украйна планира да избегне вноса на газ тази година

Новият шеф на най-голямата украинска енергийна компания „Нафтогаз“ има амбициозен план за тази година -  да бъде избегнат вноса на природен газ чрез увеличаване на вътрешното производство, за да се отговори на нуждите на страната въпреки продължаващата руска инвазия, съобщава Блумбърг.

Планът изисква „Нафтогаз“ да увеличи производството с 8%, а частните компании с 16% тази година на фона на забраната за износа на горива, каза нейният главен изпълнителен директор Алексий Чернишов в интервю три месеца след встъпването си в длъжност.

Той също така не предвижда териториални загуби или унищожаване на съоръжения за добив на газ, които биха могли да представляват риск за начинанието.

Стъпка за заобикаляне на вноса на газ би била първата в историята на страната от постигането на независимост през 1991 г. Докато войната навлиза във втората си година, Украйна се сблъсква с разбита икономика и атаки от страна на руските сили срещу енергийната инфраструктура на държавата.

Щетите на нейните нефтени и газови съоръжения вече възлизат на около 1 милиард долара, отбеляза Чернишов.

„Увеличаването на местното производство е наша стратегическа цел и ние трябва сами да се справим с това. Това не е само бизнес въпрос – това е въпрос на оцеляването и независимостта на Украйна“, отбеляза той.

В края на миналата година Международният валутен фонд изчисли, че Украйна ще трябва да закупи 5 млрд. куб. метра газ през 2023 г. „Нафтогаз“ очаква същото, но при най-лошия си сценарий, посочи Чернишов.

През последните месеци държавното предприятие внесе по-малко газ от планираното, за да помогне за генерирането на електроенергия, след като инфраструктурата беше разрушена от въздушните удари на Русия. Компанията е закупила от края на октомври около половината от планираните 2 млрд. куб. метра синьо гориво, каза той.

Чернишов определи усилията на националните производители на газ да поддържат производството като „героичен акт“, заедно с дисциплината от страна на домакинствата.

Топлото време също помогна на Украйна да прекара зимата. „Нафтогаз“ осигури доставките на газ в цялата страна и дори в райони като Донецка област, където продължават тежки битки, заяви нейният нов шеф.

Ситуацията, която се материализира тази зима, повлия на плана на „Нафтогаз“ да избегне вноса на газ, въпреки че все още има вероятност да се наложи да закупи 2 милиарда кубически метра газ, добави той. „Но това не е нашият основен план. Това означава да разчитаме на себе си“, посочи Чернишов.

Украинското правителство замрази тарифите за комунални услуги за домакинствата, за да помогне на семействата, след като руската инвазия доведе до спад на доходите,

но обеща да компенсира „Нафтогаз“ за разликата между вносния газ и вътрешните цени. То обаче все още не го е направило, като дългът му към „Нафтогаз“ е за общо 177 милиарда гривни (около 4,8 милиарда долара), докато общините и компаниите, които разпределят газ, дължат 112 милиарда гривни, каза Чернишов.