Украйна подреди унищожени руски танкове в Киев

Украйна
13:55 - 23 Август 2023
3917
Украйна подреди унищожени руски танкове в Киев

Украйна подреди изгорели руски танкове и бойни машини по централния булевард в столицата Киев, докато украинците тази седмица се подготвят да отбележат втория си военновременен Ден на независимостта.

Националният празник, с който утре се отбелязват 32 години от постсъветската независимост от Москва, се пада точно 18 месеца след като Русия започна своето пълномащабно нахлуване в южната си съседка.

Хората се разхождаха по булевард "Крешчатик" в центъра на столицата и се взираха в овъглените корпуси на бронираните бойни машини и други части от техниката, подредени в дълга редица като военен парад на мъртвите.

Наталия Ковал, 59-годишна жителка на Киев, изрази ужаса си от това, което представляваха трофеите от бойното поле, но изрази увереност, че Украйна в крайна сметка ще победи Русия.

"Държавата ни ще празнува", каза тя.

"Да, може би не още, но моментът ще настъпи и тази победа ще бъде не само наша, но и победа за целия свят", добави Ковал.

Празникът на независимостта, който ще премине под сянката на войната, идва в критичен момент за Киев с неговата контраофанзива срещу руските окупационни сили, напредващи бавно в източната и южната част на страната, далече от Киев, въпреки че още не са завзети обратно по-големи селища.

Украински официални представители твърдят, че напредъкът на техните военни е бил възпрепятстван от руски минни полета и добре подготвени отбранителни линии, както и от липсата на адекватна въздушна подкрепа от страна на Украйна.

Те казват, че броят на загиналите украинци е държавна тайна, но американски официални представители, цитирани от в. "Ню Йорк таймс" миналата седмица, посочват, че броят на загиналите военнослужещи по време на войната е почти 70 000, като между 100 000 души и 120 000 души са ранени.

Жителите в централната част на Киев казаха, че им харесва разрушената руска техника да бъде изложена на показ и се надяват това да повиши бойния дух на украинците, отбелязва БТА.

"Мисля, че е добра идея да покажем на какво е способна нашата армия и да покажем колко зле са (руснаците - бел. ред.) в боевете", каза 23-годишният Марк Омелченко.

"Важно е да се видят такива примери за победите ни", заяви той.

Микола Каплун, 74-годишен жител от централния град Виница, дошъл на гости на внучката си, каза, че е благодарен за подкрепата на Запада във войната, за която, както призна той, понякога има чувството, че се е проточила твърде дълго.

"Но усещането, че победата със сигурност ще дойде, не се е променило", каза той.

"И моята интуиция ми подсказва, че всичко това ще приключи до края на годината с нашата победа", добави Каплун.