Украйна поиска среща с Русия

Новини
09:03 - 14 Февруари 2022
4738
Украйна поиска среща с Русия

Москва е игнорирала настояванията да обясни струпването на войски
по границата. На срещата трябва да бъде дадена яснота за руските намерения и да бъдат обсъдени възможностите за деескалация.

Снощи президентът на Украйна Володимир Зеленски разговаря почти час с американския си колега Джо Байдън. Белият дом е дал подкрепата си на Киев. Двамата лидери са се съгласили, че е по-добре да се търси дипломатическо решение. В същото време е станало ясно, че САЩ ще отговори „бързо и решително“, ако Русия предприеме по-нататъшни стъпки към инвазия. Зеленски е поискал също така допълнителна финансова и военна помощ, в това число оръжия от най-нов клас. Украинският президент е подчертал също, че силна икономическа подкрепа би „показала на Путин, че Западът стои зад Украйна“.

„Президентът Байдън посочи, че САЩ ще отговорят бързо и решително заедно със съюзниците и партньорите си на всяка по-нататъшна агресия на Русия срещу Украйна“, обявиха от Белия дом. В същото време Зеленски е поканил Байдън да посети страната. Според CNN, цитиращи американски източник запознат с темите, визита на US президента в Украйна е „крайно невероятна“.

Междувременно стана ясно, че украинските власти
планират да създадат застрахователен фонд,
за да избегнат прекратяването на полетите в небето над страната от утре. Това е свързано с отказа на международни компании да застраховат самолетите, които изпълняват тези полети.