Украйна получи бойни самолети и части за тях

Русия официално предупреди Съединените щати заради военната им помощ

Украйна
11:07 - 20 Април 2022
2375
Украйна получи бойни самолети и части за тях

Украйна е получила изтребители и части за тях, за да подкрепи своите военновъздушни сили в хода на руската инвазия, заяви Пентагонът във вторник, като отказа да уточни броя на самолетите или техния произход, предава Франс прес.

Съобщението идва седмица, след като президентът на САЩ Джо Байдън обяви пакет от военна помощ от 800 милиона долара за Киев, включително по-тежко оборудване като гаубици, на фона на ескалиращите боеве в Източна Украйна.

Тези ходове показват промяна в отношението на Запада, който първоначално отказа да предостави на Украйна тежко въоръжение, за да избегне действия, които Русия би могла да разглежда като пряко участие в конфликта.

Украинските сили "в момента разполагат с повече изтребители, отколкото преди две седмици", каза говорителят на Пентагона Джон Кърби пред репортери във вторник.

"Без да навлизам в подробности за това, което другите нации предоставят, те (украинските сили) получиха допълнителни самолети и части, за да могат да увеличат флота си", каза той.

Кърби не уточни какъв тип самолет е доставен на украинската армия, която от седмици настоява за бойни самолети, но предположи, че те са руско производство.

"Други нации, които имат опит с тези видове самолети, успяха да им помогнат да пуснат в експлоатация повече самолети", каза Кърби.

Той подчерта, че макар САЩ да са помогнали с изпращането на някои части, те "не са транспортирали цели самолети".

Киев поиска от западните си партньори да предоставят изтребители МиГ-29, които пилотите му вече знаят как да управляват и които все още са на въоръжение в някои източноевропейски държави.

Евентуално прехвърляне на такива самолети от Полша беше обсъдено в началото на март, преди Съединените щати да се откажат от плана, опасявайки се, че Русия ще го разглежда като пряко участие на НАТО във войната.

Съединените щати и Европейският съюз обявиха във вторник, че ще продължат да изпращат военна помощ за Украйна.

Байдън проведе видеоконференция с лидерите на Франция, Великобритания, Германия, Румъния, Полша, Италия, Канада, Япония и ЕС. Те постигнаха "широк консенсус относно необходимостта от увеличаване на натиска върху Кремъл", заяви италианското правителство.

По-специално, лидерите потвърдиха своя ангажимент за "продължително предоставяне на военна, икономическа и хуманитарна помощ", каза в изявление говорителят на Белия дом Джен Псаки.

Говорейки по време на посещението си този месец в Киев, премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън "подчерта критичната нужда от допълнителна военна подкрепа за Украйна в лицето на голямата руска офанзива в Донбас и продължаващи атаки в други части на страната", каза Даунинг стрийт.

Първите пратки от последния пакет за военна помощ на САЩ вече пристигнаха до границите на Украйна, като американските медии съобщиха във вторник, че Вашингтон вече работи за одобрение на нов пакет от 800 милиона долара за Киев.

Планирано е войниците на НАТО да обучат украинските си колеги да използват новодоставените модерни гаубици.

Въпреки че боравенето с американските гаубици не се различава коренно от това на гаубиците, които украинските военни вече са използвали, тези, които Вашингтон е изпратил, използват 155-милиметрови снаряди - често срещани в страните от НАТО - докато Украйна все още използва руски 152-милиметрови снаряди .

Русия официално предупреди Съединените щати заради военната им помощ за Украйна, предупреждавайки за "непредвидими последици", ако доставките на модерно оръжие продължат, съобщиха американските медии миналата седмица.