Украйна получи френски ракетни системи за залпов огън

Това става в момент, когато Русия продължава опитите за настъпление в Донбас

ЕС
17:40 - 30 Ноември 2022
1947
Украйна получи френски ракетни системи за залпов огън

Украйна съобщи, че е получила ракетни системи за залпов огън LRU (френския еквивалент на американските HIMARS), с които ще подсили военния си арсенал срещу Русия,.

Това става в момент, когато Русия продължава опитите за настъпление в Донбас (особено в Донецка област, от чиято територия силите ѝ контролират по-малка част, отколкото от Луганска) и контраофанзива към Харковска област, която Украйна отвоюва през септември.

"Въпреки крайно тежките си загуби окупаторите все още се опитват да напреднат в Донецката област, да превземат територия в Луганската област, да настъпят към Харков и планират нещо на юг", каза в дневното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски.

"LRU пристигнаха в Украйна! Украинската армия вече е още по-мощна за възпиране и унищожаване на врага", написа в "Туитър" украинският министър на отбраната Олексий Резников.

Министърът не уточни колко такива системи са доставени, но в интервю за в. "Журнал дю диманш" на 19 ноември неговият френски колега Себастиан Льокорню каза, че Франция ще изпрати в Украйна "две системи LRU за наземни удари в дълбочина".

Системите LRU са с обсег около 70 км и могат да поразят мишената си с точност до метър, се казва на сайта на френското министерство на отбраната. През последните месеци Украйна използва няколко типа чуждестранни ракетни установки, включително високоточните американски HIMARS, за атаки срещу руските тилови линии и най-вече линиите за снабдяване.

След като си върна териториите в североизточната част на Харковска област и на юг, около Херсон, Киев продължава да призовава западните си съюзници да му доставят високоточни оръжия, за да противодейства на руската армия.
В интервюто си за "Журнал дю диманш" Льокорню заяви също, че Париж ще изпрати две батареи ракети "Кротал" - системи за отбрана "земя-въздух" срещу дроновете камикадзе, използвани от руснаците.

"Проучваме също украинско искане за радари, защото превантивното засичане на удари е от решаващо значение", добави той, без да навлиза в подробности.

От 15 хил. украински войници, които ще бъдат обучени в Европейския съюз през следващите месеци, Франция ще поеме 2000, допълни министърът.

Междувременно германският канцлер Олаф Шолц обеща във вторник в Украйна да бъдат оставани още зенитни самоходни установки "Гепард".

Те са способни да унищожават въздушни цели на 4 км разстояние и на височина до 3 км и са смятани за много ефективно мобилно средство на противовъздушната отбрана.