Украйна получи още HIMARS, ще има ПВО от САЩ и гаубици от ЕС

След руските ракетните удари и германците задействаха доставките на оръжие

Украйна
13:06 - 12 Октомври 2022
2459
Украйна получи още HIMARS, ще има ПВО от САЩ и гаубици от ЕС

Още 4 артилерийски ракетни системи HIMARS пристигнаха в Украйна от САЩ, обяви министърът на отбраната Олексий Резников. Той благодари на президента на Съединените щати Джо Байдън и на американския си колега Лойд Остин, като прогнозира „лоши времена за окупаторите“.

„NASAMS също идват“, написа в Twitter Резников с препратка към модерните системи за противовъздушна отбрана. Говорителят на Националния съвет за сигурност към Белия дом Джон Кърби потвърди във вторник, че САЩ ускоряват изпращането на NASAMS за Киев след опустошителните ракетни атаки на Русия от 10 октомври. При тях загинаха 19 души в цяла Украйна, а над 100 бяха ранени.

Две модерни системи за ПВО трябва да бъдат доставени на украинците съвсем скоро. Киев има договорка с Вашингтон и за още 6, но за тях трябва да измине по-дълъг период от време.

„Мислим, че сме близо до това да пратим първите две в много близко бъдеще“, каза Кърби пред репортери, цитиран от „Ройтерс“. „Определено сме заинтересовани да ускорим доставката на NASAMS към Украйна - колкото можем по-бързо“.

До момента САЩ са предоставили на страната средства за отбрана на обща стойност 16,8 милиарда долара, откакто Владимир Путин започна пълномащабната война на 24 февруари.

След ракетните удари по Украйна и германците задействаха доставките на оръжие. Резников потвърди, че украинците вече са получили системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM, която дори германските Въоръжени сили не притежават.

„Това е само началото. Нуждаем се от още. Няма съмнение, че Русия е терористична държава. Съществува морален императив да защитим небето над Украйна, за да спасим нашия народ“, написа Олексий Резников.