Украйна получила от НАТО 98% от обещаните бойни машини

Според Киев тежкото въоръжение е от решаващо значение за поражението на руските сили

Русия
15:55 - 27 Април 2023
2117
Украйна получила от НАТО 98% от обещаните бойни машини

Съюзниците от НАТО са изпратили на Украйна почти всички обещани бойни превозни средства. Това обяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на съвместен брифинг с премиера на Люксембург Ксавие Бетел, съобщава "Ройтерс".

"Над 98% от бойните машини, обещани на Украйна, са доставени", посочи той.

Според данни на нидерландското разузнаване Oryx, през 2022 г. Украйна е получила повече от 4000 единици тежко въоръжение от западните си съюзници, включително танкове, бронетранспортьори, бойни машини на пехотата, самоходни оръдия и ракетни системи за залпов огън.

През януари администрацията на американския президент Джо Байдън обяви изпращането на танковете на Украйна, след като в продължение на месеци настояваше, че те са твърде трудни за поддръжка и ремонт. Решението беше част от по-широка политическа маневра, вследствие на която Германия също обяви, че ще изпрати своите танкове "Леопард 2" на Украйна и ще позволи на Полша и други съюзници да доставят своите машини от този модел.

Според Киев тежкото въоръжение е от решаващо значение за поражението на руските сили, но Москва го смята за опасна провокация.