Украйна потъна в мрак! 4 милиона души са без електричество

Киев остава без улично осветление и обществен транспорт

Актуални новини
09:13 - 29 Октомври 2022
4708
Украйна потъна в мрак! 4 милиона души са без електричество

Около 4 млн. души в Украйна в момента са без електричество, а в столицата Киев ще има тежък режим на тока заради руските бомбардировки. Това обяви в обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той призна, че около 1/3 от електроцентралите в страната са разрушени от въздушните атаки, допълва БГНЕС.

Властите вече предупредиха жителите на Киев да очакват прекъсвания на електрозахранването, които да продължат повече от четири часа. Това ще засегне и централните райони на Украйна, включително град Днипро.

Според частната енергийна компания ДТЕК Киевският регион е загубил 30% от капацитета си, което означава, че ще се наложи "безпрецедентно" прекъсване на електрозахранването. Прекъсванията на електрозахранването означават ограничения в използването на уличното осветление и обществения транспорт, задвижван с електричество.

Кметът на Киев Виталий Кличко обяви, че електропреносната мрежа в града работи в извънреден режим и недостигът на електричество е от порядъка на 20 до 50%. Той призова европейските държави за помощ под формата на генератори и топли одеала.

Град Харков, силно пострадал от руския обстрел, също е изправен пред режим на тока, както и централните градове Житомир, Полтава и Чернигов.

Русия засили въздушните си атаки срещу украинските електроцентрали и други граждански обекти в отговор на взривяването на Керченския мост от 9 октомври.

Заради тези бомбардировки, проблемите с електрозахранването и очертаващата се тежка зима, украинските власти призоваха своите граждани, които са напуснали територията на страната заради военните действия, да мислят за завръщане едва през пролетта на 2023 г.

Междувременно зам.-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев коментира в "Телеграм" енегрийните проблеми в Украйна: "Пътят към стабилност на енергийните доставки е различен. Необходимо е да се признае легитимността на исканията на Русия в рамките на специалната военна операция и нейните резултати, отразени в нашата конституция. И тогава нещата с тока ще се наредят..."