Украйна потопила руски ракетен катер край Крим

Украйна
14:36 - 01 Февруари 2024
2902
Украйна потопила руски ракетен катер край Крим

Главното разузнавателно управление (ГУР) на Министерството на отбраната на Украйна съобщи, че през нощта на 1 февруари украинските въоръжени сили са унищожили ракетния катер "Ивановец" на руския Черноморски флот, цитира изявлението Руската служба на Би Би Си.

В доклада се казва, че корабът е бил на рейд в езерото Донузлав в Крим и е потънал в резултат на преки попадения.

Главното разузнавателно управление не уточнява какво оръжие е използвано, но на видеозаписите, публикувани от разузнаването, се вижда как лодки се приближават към кораба, след което се чува мощен взрив.

Операцията, според съобщението на ГУР, е извършена от нейното специално звено, наречено "Група 13", тя е извършена с подкрепата на Министерството на цифровата трансформация на Украйна и платформата за групово финансиране United24.

В миналото украинските военни са провеждали успешни операции срещу руски кораби, използвайки безпилотни лодки-камикадзе.

Руските власти все още не са коментирали съобщенеието на ГУР.

Според сайта на руския Черноморски флот катерът "Ивановец" е с водоизместимост 493 тона и дължина 56 метра. Въоръжен е, наред с други неща, с четири пускови установки за противокорабни ракети "Москито" и има екипаж от 41 души.