Украйна потвърди, че е потопила руски ферибот в Кавказ

Украйна
11:28 - 23 Август 2024
2080
Украйна потвърди, че е потопила руски ферибот в Кавказ

Военноморските сили на Украйна потвърдиха, че са унищожили ферибот в руското пристанище Кавказ, който е бил използван за доставка на гориво и оръжия в окупирания Крим, съобщава "Ройтерс".

По-рано местните власти съобщиха, че фериботът е бил подпален и повреден при нападение вчера срещу пристанището в Краснодарския край.

"Друга несъмнено военна мишена беше унищожена. Целта ѝ беше да осигури гориво за нашествениците. Фериботът потъна и това пристанище (Кавказ) не може да се използва, докато фериботът не бъде премахнат", обяви говорителят на украинските ВМС Дмитро Плетенчук.

"Именно фериботите съставляваха 3/4 от цялата логистика и бяха основният канал на доставка", добави той.

Фериботът е превозвал 30 цистерни с гориво, поясни Фьодор Бабенков, областен ръководител на град Темрюк, който включва пристанището. Той отбеляза, че плавателният съд е претърпял значителни щети в резултат на най-новата атака на Киев на руска територия, докато войната на Москва в Украйна продължава.

Пристанището на Кавказ е един от най-големите излази на Русия на Черно море. Обслужва кораби както за износ, така и за доставки на гориво за Крим, превзет от руските сили през 2014 г.