Украйна прави успешна контраофанзива в Харков

Освободените от руската армия селища са Черкаски Тишки, Руски Тишки, Боршчова и Слобожанске

Русия
15:30 - 11 Май 2022
2608
Украйна прави успешна контраофанзива в Харков

Губернаторът на Харковска област Олег Синегубов предупреди, че руските военни са заложили „смъртоносни капани“ във втория най-голям украински град и районите около него.

„Врагът ни е коварен и прави всичко възможно да рани колкото се може повече цивилни украинци“, заяви Синегубов в Телеграм. Той призова хората от североизточния град да останат в убежищата, вместо „да бързат към освободените селища“ в региона.

Украинските военни осъществиха контраофанзива край Харков и успяха да си върнат контрола над няколко по-малки градчета в областта в опит да изтласкат руснаците обратно към границата. Освободените от руската армия селища са Черкаски Тишки, Руски Тишки, Боршчова и Слобожанске, обяви говорител на украинската армия, а по-късно и президентът Володимир Зеленски потвърди информацията.

Според военните анализатори кампанията на Украйна на север продължава успешно да отблъсква врага. Институтът за изследване на войната, базиран в САЩ, цитира руски източник, който твърди, че войските на Кремъл в района вече са изтласкани само на 10 км от границата.

Харков обаче продължава да е подложен на „свирепи битки“, каза губернаторът Синегубов.

Междувременно външният министър Дмитро Кулеба заяви, че страната „може да отиде по-далеч“ от просто изтласкване на Русия обратно в районите, които тя държеше още в деня на нахлуването - 24 февруари. Той каза в интервю за Файненшъл таймс, че властите в Киев първоначално са смятали за победа евентуалното изтегляне на войските на Кремъл от окупираните в началото на войната райони, но сега ситуацията е различна.

„Сега, ако ние сме достатъчно силни на фронта и спечелим битката за Донбас, което ще е ключово за промяната в динамиката на войната, победа за нас ще означава освобождаването и на останалите ни територии“, каза Кулеба.