Украйна предупреждава: На прага на нов "Чернобил" сме

Външното министерсто в Киев е сериозно притеснено от завладяването на Запорожката АЕЦ

Свят
12:55 - 04 Март 2022
2305
Украйна предупреждава: На прага на нов "Чернобил" сме

Украинското министерство на външните работи излезе с изключително обезпокояваща позиция след преминаването на Запорожката АЕЦ в ръцете на Русия. Според властите в Киев Европа е много близо до нов "Чернобил". Ето какво обясняват от там:

"Персоналът в АЕЦ-а контролира състоянието на реакторите и се опитва да оперира спрямо техническите регулации. Радиационният фон в момента е в норма. Охлаждането на ядреното гориво в силовите блокове на Запорожската АЕЦ се осигурява от силови блокови системи в съответствие с изискванията на технологичните разпоредби за безопасна експлоатация.

В същото време загубата на охлаждане на ядреното гориво може да причини радиоактивно въздействие върху значителни територии и да има опасни последици за цяла Европа. Освен шестте енергийни блока, в Запорожската АЕЦ има и резерв от отработено ядрено гориво, което също може да доведе до изпускането на радиоактивни емисии. Последиците от такова бедствие могат да надраснат всички предишни аварии в атомните електроцентрали, включително аварията в "Чернобил" и тази във "Фукушима".

"С въоръжената си атака върху ядрен обект Русия наруши всички международни споразумения. Обръщаме се към международната общност с призив да осъди действията на окупантите, които може да причинят безпрецедентна атомна катастрофа в историята на човечеството", добавят още от Външно на Украйна. 

Затова според Киев е важно да се осигури зона на сигурност в района и Москва да оттегли войските си от там.