Украйна: Русия готви взрив в кримски завод

Украйна
17:50 - 12 Юни 2023
2585
Украйна: Русия готви взрив в кримски завод

Русия подготвя евакуация в окупирания град Армянск в Северен Крим след скъсването на язовир "Каховка", както и "саботажни операции" в завод в региона. Това съобщи украинското военно разузнаване на 12 юни.

Според доклада недостигът на вода, постъпваща през Севернокримския канал, е нарушил критично функционирането на завода "Кримски титан" - фабрика за производство на титанов диоксид.

Съобщава се, че е в ход подготовка за евакуация на руските марионетни лидери в района, както и на местното население.

Военното разузнаване на Украйна допълва, че Русия може да спре напълно производството на завода. Според него инженерите са залагали експлозиви в съоръжението.

"Терористична атака срещу предприятие "Кримски титан", която руските нашественици подготвят, ще означава изкуствена техногенна катастрофа, ужасна по своите последици", пише военното разузнаване на Украйна. Причината - в атмосферата може да бъдат изпуснати около 200 тона амоняк, съхраняван в съоръжението.

Подобна катастрофа би застрашила Армянск, Красноперекопския район в Крим и южните райони на Херсонска област, се казва в доклада на разузнаването.

На 6 юни руските сили разрушиха язовир "Каховка", предизвиквайки една от най-големите екологични и хуманитарни катастрофи в историята на Украйна. Пробивът представлява сериозна криза във водоснабдяването на Крим, като прекъсва водния поток от през Севернокримския канал към окупирания от руснаците полуостров.

На 11 юни Министерството на отбраната на Великобритания съобщи, че този канал черпи вода от язовир Каховка - "от вход, разположен по-високо от дъното на язовира". Към 9 юни обаче нивото на водата в язовира "вероятно е спаднало под нивото на входа" и "скоро водата ще спре да тече към Крим", гласеше докладът.

Местните пълномощници нямат ясен план за противодействие на недостига на прясна вода и вместо това омаловажават кризата, съобщи през уикенда Националният център за съпротива на украинските военни.