Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Москва вече е използвала около 660 от 1750 дрона поръчани от Иран

Украйна
13:46 - 04 Януари 2023
2715
Украйна: Русия има ракети за още 2-3 масирани удара

Представителят на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Вадим Скибицки в интервю за РБК-Украйна каза, позовавайки се на оперативни данни, че Русия разполага с достатъчен запас от ракети само за още два или три масирани удара от около 80 ракети всяка.

По думите му руснаците вече са изстреляли стратегическия си запас от оръжия, който по норматив е 30% от общия брой на наличните ракети.

"Те трябва да попълнят запасите си. Това, между другото, обяснява защо сега се откриват много фрагменти от ракети, произведени през 2022 г., включително през третото тримесечие. Това предполага, че те веднага отиват на въоръжение след производството си", каза Скибицки.

Според украинското разузнаване Русия е в състояние да произвежда до 30 единици крилати ракети Х-101 и 15-20 ракети "Калибър" на месец за попълване на запасите.

Русия не разкрива своите запаси от оръжия и способността на индустрията да ги произвежда. Независими експерти също смятат, че руските запаси от оръжия, особено прецизни, намаляват, но не е възможно да се проверят конкретните цифри, цитирани от Скибицки.

Руската армия ще се опита да компенсира липсата на прецизни ракети, като ги комбинира с ракети Х-22, С-300 и дронове-камикадзе, според Главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната.

Що се отнася до дроновете, според Скибицки Русия вече е използвала около 660 от 1750 поръчани от Иран.

Но използването на дронове може да се окаже много трудно с настъпването на студовете, отбеляза Вадим Скибицки.

Според Скибицки Русия изпитва технически затруднения при използването на някои нови оръжия. По-конкретно има проблеми със самолета носител - МиГ-31, който е въоръжен с хиперзвуковете ракети "Кинжал".

Скибицки заяви, че на 25 декември на летище в Беларус на един от руските МиГ-31 се е запалил двигателя. И това според него не е единственият проблем.

"Освен това те нямат толкова много ракети "Кинжал". Ако и тях изстрелят, тогава просто няма да има с какво да плашат света. Сега те използват тези ракети, за да демонстрират и сплашат, че имат такива оръжия, които човек не може да свали. Съответно, по този начин те поддържат напрежение относно възможността за използване на тези оръжия не само срещу нас, но и срещу други европейски страни", каза представителят на военното разузнаване на Украйна.

Не е известно точно колко единици хиперзвукови ракети "Кинжал" има на въоръжение в Русия, но е очевидно, че на този етап Москва спестява арсенала си.

По-рано международни военни експерти заявиха, че Русия ще се сблъска с големи проблеми в производството на най-новите оръжия поради санкциите и спирането на доставките на чипове и друга електроника.