Украйна: Русия използва фосфорни снаряди в Авдеевка

Русия
12:30 - 16 Февруари 2024
1627
Украйна: Русия използва фосфорни снаряди в Авдеевка

"Руските военни използват фосфорни снаряди в опита си да превземат източния украински град Авдеевка", това написа вестник "Украинская правда".

"За изминалото денонощие врагът използва най-малко веднъж снаряди с бял фосфор. Те предизвикаха пожар на цистерни с мазут, разположени на територията на коксохимическия завод в града. Смог покри небето над предприятието", каза говорителят на Трета отделна щурмова бригада Олександър Бородин, цитиран от медията.

Офицерът допълни: Неприятелят ни атакува от въздуха и с управляеми бомби. Най-малко по 50 на ден. Ние обаче удържаме позициите.

Справка на екипа на novini.bg показа: Белият фосфор е лесно в запалимо вещество. При горенето то развива температура до 1300 градуса по Целзий и за поддръжането на огъня използва кислорода във въздуха. Използването на белия фосфор за военни цели не е забранено от международни конвенции.

Трета отделна щурмова бригада бе изпратена в Авдеевка вчера. Нейната основна цел е да подкрепи намиращите се там подразделения на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които отбраняват града в Донецка област от 21 февуари 2022 г. (тоест три дни преди началото на пълномащабната  руска инвазия срещу Украйна).

"Днес от ВСУ заявиха: Ситуацията в района е напрегната. Няма никаква заповед за изтегляне от града. Войници и офицери напускат Авдеевка, за да бъдат сменени с техни колеги на ротационен принцип", предаде УНИАН.