Украйна: Русия обстрелва Херсон

Според последната информация най-малко шестима души са загинали

Украйна
15:11 - 21 Февруари 2023
1691
Украйна: Русия обстрелва Херсон

Русия обстрелва град Херсон. Според последната информация най-малко шестима души са загинали, а други 12 са ранени, предава УНИАН.

За поредица от експлозии в град в Южна Украйна съобщи губернаторът на Херсонска област Александър Прокудин в своя канал в "Телеграм".

"Херсон под обстрел. Предполагаме с ракети "Град". Около 20 експлозии," пише той.

Местните жители бяха призовани да останат в скривалища или други безопасни места. Медиите в Херсон пишат, че има наистина много "попадения" в града, като поразените места не са посочени.

"Известно е за най-малко шестима загинали в резултат на обстрела от руските войски на спирка на обществения транспорт в Херсон, каза Дмитрий Плетенчук, пресаташе на комендантството на отбраната на Херсон, пред "Суспилне".

"Засега информацията се уточнява. Мястото, където се намираме, не е единственото, което пострада от поредния обстрел. Освен това реактивна система за залпов огън тип "Град" е поразила и други райони на нашия град", каза той.

"Към момента се знае за 6 загинали и 12 ранени", съобщиха от Оперативното командване "Юг" на украинските въоръжени сили.

Припомняме, че на 1 февруари британското разунаване съобщи за масиран обстрел по населени места и обекти на река Днепър в Южна Украйна, включително град Херсон.

Според местните власти трима цивилни са били убити в Херсон на 29 януари и два чуждестранни кораба, закотвени на пристанището на града още от началото на войната, са били повредени, причинявайки петролен разлив.

Херсон остава най-обстрелваният град извън Донбас. Точната причина, поради която Русия консумира боеприпаси тук (а според информацията запасите им са на изчерпване), не е ясна.

Вероятно командването на руската армия отчасти очаква да сломи духа на местното население и да предотврати всякакви опити за контраатаки от украинска страна на Днепър, според британското разузнаване.