Украйна: Русия подготвя още 200 000 военни

Украйна
17:47 - 15 Декември 2022
2713
Украйна: Русия подготвя още 200 000 военни

"Властите в Русия подготвят още 200 000 военни, които да изпрати срещу нашата страна", това каза главнокомандващият на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) Валерий Залужний в обширно интервю за британското списание "Икономист".

"Руската мобилизация сработи. Твърденията, че страната има проблеми с този процес и че призованите мъже няма да воюват са неверни. Тези мъже ще воюват. Царят им даде заповед – те я изпълняват", добави военният.

"Може мобилизираните руски граждани и да не са добре обучени и да нямат адекватно спрямо условията оборудване, но все пак те са проблем за нас", каза Залужний.

По думите на високопоставения военен: Не се изключва нова мащабна руска офанзива срещу Украйна. През януари или по-скоро през пролетта силите Москва може да започнат нова мащабна атака. От изток (така наречените Донецка и Луганска републики), от юг (окупирания през 2014 г. полуостров Крим) и от Беларус (северната съседка на Украйна). Ние не изключваме руските сили да предприемат и втори опит за превземане на Киев.

На въпрос дали ВСУ планират допълнителна мобилизация Залужний отговори отрицателно. "Ние имаме достатъчно хора, но са ни необходими оръжия, боеприпаси и техника", подчерта той.