Украйна с коментар за посолството на България в Киев

Украйна
19:50 - 25 Юли 2024
5466
Украйна с коментар за посолството на България в Киев

"Във връзка с многобройните запитвания от медиите, бихме искали да обърнем внимание, че назначаването на ръководители на дипломатически и консулски мисии е суверенно право на всяка държава. 

Украйна разглежда Република България като надежден партньор и съюзник, важна държава членка на ЕС и НАТО в Черноморския регион. Съответно украинската страна е заинтересована от активното развитие на политическите контакти, както и от практическото сътрудничество във всички сфери от взаимен интерес, което отговаря на духа на действащия Договор за приятелство и сътрудничество между нашите държави", това се казва в специално комюнике на посолството на Украйна в София.

От дипломатическото представителство посочват още, че възстановяването на пълноценната работа на Посолството на Република България в Украйна несъмнено ще допринесе за интересите на двете държави.

"Украинската страна ще приветства назначаването на ръководител на дипломатическата мисия. Използваме възможността, за да изразим нашата благодарност към Република България и българския народ за последователната подкрепа на Украйна в борбата срещу широкомащабната руска агресия, която е заплаха за сигурността на Европа и демократичния свят", пише още в изпратеното до медиите становище.