Украйна съобщи за над 1200 открити тела край Киев

Актуални новини
08:00 - 11 Април 2022
1721
Украйна съобщи за над 1200 открити тела край Киев

Украйна съобщи, че е открила над 1200 тела в района на Киев, където се твърди, че са извършени жестокости по време на руската окупация миналия месец, докато жителите на източната част на страната се подготвят - или бягат - преди очакваното масирано настъпление.

През уикенда Украйна беше подложена на тежки бомбардировки, които увеличиха броя на жертвите шест седмици след руската инвазия.

В неделя сутринта обстрел отне живота на двама души в североизточната част на Харков, втория по големина град в Украйна, съобщи областният управител Олег Синегубов, ден след като според властите 10 цивилни, включително дете, са загинали при бомбардировка югоизточно от града.

"Руската армия продължава да води война срещу цивилното население поради липсата на победи на фронта", заяви Синегубов в Телеграм.

Володимир Зеленски отново осъди жестокостите срещу цивилни граждани и след разговор с германския канцлер Олаф Шолц заяви, че са се съгласили, "че всички извършители на военни престъпления трябва да бъдат идентифицирани и наказани".

Главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова заяви, че страната проучва предполагаемата вина на 500 висши руски служители, включително президента Владимир Путин, за хиляди военни престъпления.

А съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан обеща, че САЩ "ще работят с международната общност, за да се уверят, че има отговорни" за това, което той нарече "масови зверства".

Във Ватикана папа Франциск призова за великденско прекратяване на огъня, за да се проправи пътят към мира, като осъди войната, в която "беззащитни цивилни" са подложени на "отвратителни кланета и жестокост".