Украйна се похвали с удари по два горивни склада в Русия

Украйна
13:05 - 24 Април 2024
1828
Украйна се похвали с удари по два горивни склада в Русия

Дронове, изстреляни от украинската служба за сигурност СБУ, удариха два петролни склада на "Роснефт" в Смоленска област в Русия при нападение тази нощ, съобщи източник от украинското разузнаване, цитиран от "Ройтерс".

Той уточни, че в складовете се съхраняват 26 000 кубически метра гориво и атаката е причинила големи пожари и е наложила евакуация на персонала.

"СБУ продължава ефективно да унищожава военна инфраструктура и логистика, които осигуряват гориво за руската армия в Украйна", изтъкна източникът. "Тези съоръжения са и ще останат наши напълно законни цели".

По-рано руски регионални служители съобщиха, че след атаката с дрон в съоръженията са избухнали пожари.

Наложила се е и евакуация на жители от части на Липецка област в югозападната част на страната, след като дрон падна върху индустриален парк там.

Няма данни за жертви при атаката, заяви губернаторът на Смоленска област Василий Анохин.

На фона на продължаващата вече трета година война Украйна все повече се фокусира върху ударите срещу руски петролни и енергийни съоръжения с дронове с голям обсег.

Киев смята петролните рафинерии за легитимни цели въпреки призивите на своите съюзници да спрат атаките, за да избегнат руски ответни действия и скокове на цената на петрола на световния пазар.

Към края на март около 14% от руския първичен нефтопреработвателен капацитет е бил изваден от строя вследствие на украински атаки с дронове.