Украйна ще е главна тема на Мюнхенската конференция

ЕС
15:50 - 17 Февруари 2023
1902
Украйна ще е главна тема на Мюнхенската конференция

Украинският президент Володимир Зеленски ще открие Мюнхенската конференция по сигурността днес, 17 февруари, на която световните лидери се събират, за да подновят обещанието си да подкрепят Киев срещу руската агресия в навечерието на първата годишнина от инвазията на Москва.

Връзките между САЩ и Китай също ще бъдат във фокуса на тридневната среща. Напрежението между двете страни се покачи, след като Вашингтон свали предполагаем китайски балон за наблюдение над територията на САЩ. Инцидентът предизвика дипломатически разрив, а Блинкен отмени посещението си в Китай. Пекин обаче заявява, че балонът е бил просто заблуден апарат за метеорологични изследвания, съобщава АФП.

Но светлината на прожекторите на срещата ще бъде насочена главно към Украйна - броени дни преди годишнината на 24 февруари, когато Путин отприщи война в Европа за първи път от десетилетия.

Освен видеообръщението на Зеленски програмата предвижда също изказвания на германския канцлер Олаф Шолц и на френския президент Еманюел Макрон.

Сред другите участници в срещата са вицепрезидентът на САЩ Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкен, китайският първи дипломат Ван Йи и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Руските делегати, включително външният министър Сергей Лавров, не са поканени.

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който представлява страната си на конференцията, заяви, че планира разговори с редица високопоставени служители по въпросите за доставките на оръжие. 

Първият дипломат на Украйна Кулеба приветства решението да не се канят лидери от Русия на конференцията. "Докато терористичната държава убива, докато използва бомбите, ракетите и танковете като аргумент в международната политика, нито Русия, нито нейните граждани трябва да бъдат на масата за преговори", каза той.

Очаква се Кулеба да се присъедини и към срещата на външните министри от клуба на богатите държави Г7 в събота, в рамките на конференцията.

Заради признаците, че Русия успява да се адаптира към наложените й санкции САЩ и техните съюзници планират голям набор от нови мерки срещу Москва по повод годишнината от инвазията, заяви американски служител.