Украйна ще получи близо 50 танка Abrams от Австралия

Украйна
17:19 - 16 Октомври 2024
4981
Украйна ще получи близо 50 танка Abrams от Австралия

Десетки американски танкове Abrams („Ейбрамс“), които скоро ще бъдат извадени от въоръжение в австралийската армия, ще бъдат изпратени в Украйна в рамките на пакет за военна подкрепа на стойност 245 млн. австралийски долара.

Повече от година след като Киев за първи път прояви интерес към остаряващия танков парк от M1A1 Abrams на Австралия и месеци след като Австралия отхвърли искането да дари своите заземени хеликоптери Taipan, правителството потвърди, че сега ще подари 49 танка.

Министърът на отбранителната промишленост Пат Конрой, който тази седмица участва в срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел, ще информира директно украинския си колега Рустем Умеров за последния пакет от помощи.

„Тези танкове ще осигурят по-голяма огнева мощ и мобилност на украинските въоръжени сили и ще допълнят подкрепата, предоставена от нашите партньори за украинските бронирани бригади. Австралия е непоколебима в подкрепата си за Украйна", каза Конрой. „Тъй като сме изправени пред предизвикателна геостратегическа среда, е важно да продължим да работим заедно с нашите партньори по света, за да възпираме агресията и принудата и да защитаваме глобалния ред, основан на правила".

През последните седмици Австралия получи първия от 75-те по-нови танка М1А2 Abrams, които в крайна сметка ще заменят армейския парк от 59 стари машини М1А1. Те никога не са били използвани в бойни действия.

Прехвърлянето на остарелите „Ейбрамс“ от Австралия към „трета страна“ изисква разрешение от САЩ. Миналата година Вашингтон изпрати 31 свои танка М1А1 Abrams на Украйна.

Тъй като по-старите австралийски машини M1A1 достигат края на жизнения си цикъл, малък брой от тях ще се нуждаят от ремонтни дейности, преди да бъдат доставени в Европа, или просто биха могли да бъдат изпратени бързо в Украйна и използвани за резервни части или за други цели.

Посланикът на Украйна в Австралия Василий Мирошниченко приветства дарението като „значителен принос“, който ще спаси живота на хората в страната му. „Тези танкове ще бъдат съществена част от нашата сухопътна отбрана и ние вече използваме някои от тях, които ни бяха предоставени от американците в миналото, така че вече имаме екипи от хора, които знаят как да използват това оборудване“, каза посланикът пред ABC.net.au.

Базираният в Украйна консултант по отбрана Джей Си Додсън, който е помогнал при първоначалните преговори за прехвърляне на австралийските „Ейбрамс“, казва, че машините трябва да пристигнат на фронта по-бързо от обикновено. „Един от уникалните елементи на австралийските танкове е, че те са в сравнително добро техническо състояние", отбелязва той.

С тази доставка общата стойност на австралийската военна помощ за Украйна от началото на войната ще надхвърли 1,3 млрд. австралийски долара, докато общата правителствена подкрепа вече е над 1,5 млрд.