Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T

Украйна
12:59 - 18 Април 2024
2202
Украйна скоро ще получи нова ПВО система IRIS-T

Докато всички погледи са насочени към Израел, германският вицеканцлер и министър на икономиката Роберт Хабек пристигна в Киев с нови обещания за Украйна. Това е второто му посещение в страната след началото на войната.

Германия е твърдо на страната на Украйна, "докато това е необходимо", каза той при пристигането си. Министерството му заявява, че ако Киев не успее да отблъсне успешно руското нападение, "мирът в цяла Европа ще бъде изложен на риск".

"Ако Путин успее с войната си в Украйна, той ще я продължи. Затова за нашата сигурност и мира в Европа е важно Украйна да се защити успешно и ние да ѝ помогнем", категоричен е Хабек, цитиран от Билд.

Хелмут Раух - ръководителят на немската оръжейна компания Diehl Defence - също се качи на влака за Киев заедно с Хабек. Неговата фирма произвежда системата за противовъздушна отбрана IRIS-T SLM на цена от 140 млн. евро.

"Три от нашите системи вече са в Украйна и ще бъдат доставени още през тази година. Следващата ще бъде доставена само след няколко седмици", заяви Раух пред Билд.

Русия продължава терора си, обстрелвайки цивилна и енергийна инфраструктура в Украйна и разрушавайки украинските ТЕЦ-ове и ВЕЦ-ове, а Киев не разполага с нужната ПВО и ракети за нея.

Хабек ще се срещне в Киев с президента Володимир Зеленски, с вицепремиера и министър на икономиката Юлия Свириденко и с министъра на енергетиката Герман Галущенко.

След това вицеканцлерът заминава за молдовската столица Кишинев, където ще се срещне с министър-председателя Дорин Речан и с членове на молдовския кабинет.

"Агресията на Москва оказва силно въздействие и върху съседите на Украйна. Германия подкрепя Република Молдова като надежден партньор в противодействието на руските опити за дестабилизация и придружава страната по пътя ѝ към ЕС", заяви Хабек.