Украйна спира дипломацията с Русия

Актуални новини
18:48 - 08 Март 2021
2356
Украйна спира дипломацията с Русия

Украйна обсъжда възможността за скъсване на дипломатическите отношения с Русия, твърдят медиите в Киев, позовавайки се на източници от външното министерство. В ефира на тв-канала „Еспресо“ за такава възможност говори и бившият посланик на Украйна в САЩ Валерий Чали.

„Необходимо е Киев напълно да прекрати отношенията си с Москва, която се явява агресор. Решението трябва да се подготви и в случай на ескалация на събитията в Донбас, да бъде прието“, заяви Чали. За да се случи това, е необходимо посредничеството на трета страна, уточняват изданията.

Те припомнят, че преди няколко дни бившият президент на страната Леонид Кучма разкри, че Украйна обмисля радикални мерки по отношение на Русия, заради конфликта в Донбас и окупацията на Крим. Предишния ден Кремъл изрази тревога от изостряне на ситуацията около Донецк, когато украинската армия обстрелваше позиции на сепаратистите.

Войната в Донбас се води от 2014 година, когато местни паравоенни формирования отказаха да признаят резултатите от президентските избори. Според Украйна, зад отцепването на Донбас и Луганск стои Русия. От своя страна Кремъл отхвърля обвиненията и твърди, че това е изцяло вътрешноукраински конфликт.