Украйна спира транзита на синьо гориво през Луганска за Европа

Путин се готви за дълга война, предупреди американското разузнаване

Новини
07:59 - 11 Май 2022
2029
Украйна спира транзита на синьо гориво през Луганска за Европа

Украйна възнамерява да преустанови притока на руски газ към Европа през ключов транзитен пункт на фона на съобщенията, че украинските сили са завзели от руските войски няколко села на север и североизток от Харков - контраофанзива, която може да е сигнал за промяна в посоката на войната и да застраши основното настъпление на Русия.

Междувременно американското разузнаване предупреди, че президентът на Русия Владимир Путин се готви за дълга война в Украйна.

Руският президент се подготвя за продължителен конфликт в Украйна и няма да спре с Донбас, предупреди директорът на националното разузнаване на САЩ Аврил Хейнс. На изслушване в комисия на Сената Хейнс посочи, че Владимир Путин е решен да завземе сухопътен коридор до Приднестровието в Молдова.

Той обаче "се изправя пред несъответствие между амбициите си и настоящите конвенционални военни способности на Русия", каза още Хейнс и добави, че руският президент "вероятно" разчита подкрепата на САЩ и ЕС за Украйна да отслабне, тъй като инфлацията, недостигът на храни и цените на енергията се влошават.

Американското предупреждение идва на фона на продължаващите ожесточени боеве на изток, където Русия се опитва да завземе територия. През последните дни обаче украинските войски съобщиха, че са превзели четири селища на север от Харков. Губернаторът на Луганск Серхий Гайдай каза, че регионът е бил атакуван над 20 пъти през последните 24 часа.

В южния пристанищен град Мариупол руските сили продължиха атаката си срещу стоманодобивния завод "Азовстал", където се крият последните защитници на града. Помощник на кмета на града заяви, че най-малко 100 цивилни все още са блокирани там, както и около 1000 бойци.

Службите за спешна помощ на Украйна съобщиха, че всички пожари, избухнали в резултат на вчерашните удари на Русия срещу черноморското пристанище Одеса, са били потушени.

Междувременно украинският оператор на газопреносната мрежа обяви, че ще спре транзита на руски природен газ през Луганска област и обвини за решението си руските окупатори.

От "Газпром" обявиха, че предлаганото превключване на спряната част от транзита през станция в контролираната от Украйна област Суми е технически невъзможно.