Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Украйна
17:39 - 18 Юли 2024
2497
Украйна спря петрола от "Лукойл" за Унгария и Словакия

Словакия и Унгария обявиха, че са спрели да получават петрол от ключовия доставчик "Лукойл", след като Украйна наложи забрана за транзита на ресурси от руската енергийна компания през своя територия. И Словакия, и Унгария съобщиха, че все още получават петрол от други руски компании, въпреки спирането на доставките от "Лукойл", предава Ройтерс.

Министерството на икономиката на Словакия заяви в четвъртък, че доставките на петрол от "Лукойл", вторият по големина производител на петрол в Русия, са спрени заради включването на компанията в украински санкционен списък. Въпреки това, според данни от словашкия петролен транспортер "Транспетрол", доставките на руски петрол към Словакия не са прекъснати, като проблемът се отнася само до конкретния доставчик "Лукойл". Словашката рафинерия "Словнафт" е осигурила доставки от друг доставчик и министерството обсъжда въпроса с украинските партньори.

Министърът на външните работи на Унгария, Петер Сиярто, заяви във вторник, че газовите доставки от Русия към Унгария продължават безпрепятствено през газопровода "Турски поток", но суровият петрол от "Лукойл" вече не се пренася през Украйна. Сиярто добави, че поради новата правна ситуация в Украйна, "Лукойл" вече не доставя петрол за Унгария и че се работи по решение, което да позволи възобновяването на транзита, тъй като руският петрол е много важен за енергийната сигурност на Унгария.

Източници от индустрията съобщават, че около 1.1 милиона метрични тона петрол на месец, или около 250,000 барела на ден, са били пренасяни чрез южното разклонение на тръбопровода "Дружба", от които около 900,000 тона са почти равномерно разпределени между Словакия и Унгария. Унгарската енергийна компания MOL, която притежава рафинерии в Унгария и Словакия, захранвани от южното разклонение на "Дружба", също търси решение за продължаване на доставките.

Сиярто добави, че работи по правно решение, което да позволи на "Лукойл" да транспортира суров петрол до Унгария през Украйна и Беларус.