Украйна: Свалихме близо 500 дрона от септември насам

Зеленски заяви, че Русия планира продължителна терористична атака с ирански дронове "Шахид"

Украйна
16:01 - 03 Януари 2023
1634
Украйна: Свалихме близо 500 дрона от септември насам

Украинските сили за противовъздушна отбрана са унищожили всички 84 дрона, изстреляни от Русия по време на последната масирана атака през новогодишните празници. Общо украинските въоръжени сили са свалили почти 500 вражески дрона от септември 2022 г. насам.

Говорителят на командването на ВВС Юрий Игнат заяви това по време на национален телемаратон. "Ако те ще бомбардират с такова темпо, както през тези две нощи, то според вече обявената от нашите определени специални служби и разузнаване информация за нова партида от 250 (безпилотни) самолета, поне половината от тях вече са използвани", каза Игнат, цитиран от Ukrinform.net.

Той добави, че тези данни не трябва да заблуждават, тъй като Руската федерация може да получи следваща партида безпилотни самолети от Иран. Украйна се подготвя за нови масирани руски атаки.

"Ще се подготвим. Снимаме безпилотни самолети. Както виждате, 84 дрона бяха свалени за два дни - в новогодишната нощ и на следващия ден. 100% (от дроновете) бяха свалени от силите за противовъздушна отбрана. Такива резултати не са постигани никога досега", каза говорителят на ВВС на Украйна.

"От 11 септември насам броят на безпилотните летателни апарати вече наближава 500. Това са 500 свалени безпилотни самолета. Същото се отнася и за крилатите ракети, но малко по-малко. Броя атаките срещу критичната инфраструктура на Украйна от 11 септември насам", заяви още Игнат.

Той отбеляза, че врагът умишлено увеличава използването на евтини ирански безпилотни самолети, за да изтощи противовъздушната отбрана на Украйна и да упражни психологически натиск върху гражданите.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че Русия планира продължителна терористична атака с ирански дронове "Шахид".