Украйна твърди, че е свалила 14 дрона за денонощие

През последните седмици Запорожие е подложено на смъртоносен руски обстрел

Русия
11:35 - 07 Декември 2022
2161
Украйна твърди, че е свалила 14 дрона за денонощие

Украинските въоръжени сили са свалили 14 ирански безпилотни летателни апарата през изминалото денонощие, съобщава Генералният щаб в ежедневната си оперативна информация.

"През изминалото денонощие нашите войски свалиха 14 дрона Шахид-136, 1 Oрлан и 2 други, които все още не сме идентифицирали", гласи съобщението на ВСУ.

Във вторник западен служител заяви пред СиЕнЕн, че през последните седмици Русия е "изчерпала" иранските бойни дронове, но Кремъл очаква "ново снабдяване". Руските сили използват различни дронове, произведени в Иран, за нападения срещу инфраструктурата на Украйна. "Шахид" е един от най-широко използваните модели.

През ноември Иран призна, че е изпратил ограничен брой безпилотни летателни апарати на Русия в месеците преди началото на инвазията в Украйна. Техеран и Москва дори са сключили сделка за завод на територията на Руската федерация, в който тя да произвежда собствени дронове.

Рано в сряда обаче две села в южната украинска област Запорожие са били ударени с безпилотни самолети и ракети С-300, при което са ранени трима души, съобщи областният управител Олександър Старух в публикация в Telegram.

По думите му, сред пострадалите е 15-годишно момиче. При руската атака са разрушени три къщи, а други 18 са повредени в общо две селища.

Старух добави, че украинските сили са свалили и 6 дрона. През последните седмици Запорожие е подложено на смъртоносен руски обстрел, който е нанесъл щети на критична инфраструктура и жилищни сгради.