Украйна удължи националната карантина до 31 август

В страната са регистрирани около 61 000 случая на коронавирус и 1534 починали

Свят
15:36 - 22 Юли 2020
2470
Украйна удължи националната карантина до 31 август

Украинското правителство продължи до 31 август срока на националната карантина, наложена във връзка с разпространението на коронавируса. Отделните региони обаче ще имат правото да облекчават противоепидемичните мерки, ако са налице необходимите условия за това, предаде Ройтерс.

През март Украйна въведе строги карантинни ограничения, а през май частично ги отмени, за да подпомогне икономическото възстановяване. Правителството на практика от март насам продължава срока на националната карантина всеки месец. Сред противоепидемичните мерки, които са в сила понастоящем в Украйна, е задължително носене на маски и спазване на строги правила в ресторантите и на обществените места.

През последните месеци обаче се наблюдава тревожно увеличаване на броя на новите инфекции, което властите отдават на нежелание да се носят маски и да се спазва социална дистанция.

Миналата седмица президентът Володимир Зеленски заяви, че на украинците им е омръзнало от карантината, и добави, че правителството трябва да подходи предпазливо относно евентуалното нейно продължаване и след август.

В Украйна са регистрирани около 61 000 случая на коронавирус и 1534 смъртни случая.