Украйна удари петролна база в Русия

Русия
13:07 - 25 Януари 2024
2586
Украйна удари петролна база в Русия

Украйна пое отговорност за удар с дрон, нанесен през нощта по петролен комплекс на компания "Роснефт" в Южна Русия, в който, както съобщиха руските власти, е избухнал пожар. Това предаде Франс прес, като се позова на военен източник.

Украинската служба за сигурност (СБУ) е нанесла удар по рафинерия в Туапсе, град на брега на Черно море. При него е била повредена "инсталация за преработка на нефт", според същия източник.

През нощта регионалните власти съобщиха, че в града гори петролен обект, без да обяснят причините за пожара, отбелязва АФП.

Ройтерс припомня, че "Роснефт" е най-големият производител на петрол в Русия. За момента компанията не е коментирала случилото се.

Украински източник, цитиран от Ройтерс, е казал, че СБУ е поразила рафинерията с дронове и ще продължи да атакува инсталации, които осигуряват гориво за руските сили при продължаващата вече близо две години инвазия в Украйна.

Атакуваната рафинерия в Туапсе е с годишен производствен капацитет от 12 милиона метрични тона (240 000 барела дневно). Тя произвежда нафта, мазут и други петролни продукти и изнася горива главно за Турция, Китай, Малайзия и Сингапур, отбелязва БТА.