Украйна удари руска газова платформа в Черно море, загинали са поне 40 войници

Окупаторите са използвали това място за "спуфинг" кибер атаки с подправяне на GPS данните, обясни Дмитро Плетенчук

Украйна
22:08 - 10 Август 2024
2143
Украйна удари руска газова платформа в Черно море, загинали са поне 40 войници

Военноморските сили и военното разузнаване на Украйна са атакували и нанесли щети на нефункционираща крайбрежна газова платформа в Черно море, използвана от руските сили, предаде Ройтерс, като се позова на говорител на украинските военни.

Според украински медии при нападението срещу газовата платформа са загинали най-малко 40 руски войници, съобщи ДПА, на която се позова БТА.

"Окупаторите са използвали това място за "спуфинг" кибер атаки с подправяне на джипиес (GPS) данните, за да направят опасна навигацията за цивилни.

"Не можем да допуснем такова нещо", каза пред новинарския сайт "Украинска правда" говорителят на Въоръжените сили на Украйна Дмитро Плетенчук. Той разпространи видеоклип, заснет през изминалата нощ, на който се вижда експлозия на крайбрежна платформа и последвалия пожар. По думите му половин ден преди нападението руските сили са разположили на платформата оборудване и военни служители.

"Там не е имало цивилни. Платформата не е функционирала нормално", каза Плетенчук без да съобщи повече подробности.

Според говорителя на украинските въоръжени сили платформата вече е била използвана по-рано от руските сили, за да се предизвикат смущения в навигацията на превозващите зърно товарни кораби. Решението да бъде атакувана е било взето заради сигурността на гражданското корабоплаване.